Snellezen: Leesomstandigheden
Deze week het vierde en laatste deel uit onze serie snellezen: Leesomstandigheden.
Geconcentreerd lezen zal maar lukken wanneer je er rekening mee houdt dat sommige omstandigheden het lezen en het begrip zullen bevorderen terwijl er andere net het tegenovergestelde doen.
Hieronder geven we je een aantal tips waarmee je de omstandigheden naar je hand kan zetten:
Bepaal doelstellingen
Wat wil je bereiken met het lezen van een bepaald stuk? Zoek je naar specifieke info rond een afgelijnd topic of wil je algemene info opdoen? Wil je details weten of volstaan de grote lijnen?...
Afhankelijk van het antwoord op deze vragen kan je een tekst sneller doornemen en stukken overslaan.
Het spreekt ook voor zich dat je een gedicht of een roman niet gaat snellezen.
Bereid jezelf voor
Zorg dat je pen, papier en eventueel je bril bij de hand hebt. Zo voorkom je dat je na een halve bladzijde uit je concentratie raakt omdat je je spullen moet zoeken.
Timing
Als je een krappe agenda hebt, kun je het beste vooraf bepalen hoeveel tijd je wil besteden aan je leesvoer. Je kan je stapel literatuur rangschikken volgens belangrijkheid. Experimenteer met de momenten waarop je het best leest. Voor sommigen is dat 's ochtends, anderen presteren het best 's nachts.
Pas je snelheid aan
Iets grondig lezen betekent niet per se langzaam lezen. Durf sneller te lezen, zeker wanneer de tekst gemakkelijk is.
Durf stukken overslaan wanneer ze herhalen wat je al weet. Vaak volstaat het om zulke stukken 'diagonaal' te lezen en in te pikken op woorden die nog volledig nieuw zijn.
Gebruik de tekststructuur
In kranten en tijdschriften staat de kerninformatie vervat in de eerste en laatste alinea's. Als je niet veel tijd hebt volstaat het om deze door te nemen.
Verder zijn titels, ondertitels, kleuren en typografie hulpmiddelen bij het vlotter manoeuvreren doorheen de tekst.
Kolommen maken het je extra gemakkelijk om sneller te lezen. Zij maken het mogelijk om in 2 oog-sprongen een volledige regel te lezen.
Neem pauzes
Wanneer je te lang leest zal je merken dat je gaat dagdromen. Van jongsaf aan kreeg je ingeprent dat dit een slecht teken was, dat je je niet meer concentreerde en dat je meer moeite moest doen. Nochtans is dagdromen juist het tegenovergestelde. Het is een positief signaal van het brein dat precies doet wat het moet: even uitrusten.
Maak het jezelf niet te comfortabel
Je moet ontspannen zitten maar wanneer je jezelf installeert in de meest comfortabele ligstoel riskeer je slaperig en dromerig te worden. Ga dus beter rechtop aan een tafel zitten. Dat is ook praktischer wanneer je aantekeningen wil maken.
Vermijd onderbrekingen
Storende telefoontjes, discussiërende collega's of enthousiaste radiopresentatoren leiden je af van je leestaak. Probeer storende elementen van buitenaf zo veel mogelijk te beperken. Vraag bijvoorbeeld aan je collega's om je telefoontjes over te nemen.
Lees ook:
Snellezen deel 1: Lezen met een wijzer
Snellezen deel 2: Lezen met je brein
Snellezen deel 3: Lezen in sprongen
Meest geklikt
werkzaamheden fiscalistfiscaal nieuwsvacatures fiscalistsalaris fiscalistarbeidsmarkt belastingadviseurvacature belastingadviseurEerder geplaatste artikelen
Lees meer...
Lees meer...
Lees meer...